Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Halak

Két nagy csoportjuk van: a porcos és a csontos halak.

 A porcos halak testének váza porcokból épül fel, amibe mészsók rakódnak, szilárdítva azt.

Úszóhólyagjuk nincsen, ezért vagy szüntelenül mozgásban vannak, vagy pihennek a tenger fenekén.

Ide tartoznak a cápák és a ráják. Tengerekben élnek, csak néhány édesvízi faj van közöttük.

 

caparaja.jpg

 

A cápák teste hengeres, áramvonalas, torpedó alakú. Farkúszójuk aszimmetrikus, a felső lebeny nagyobb az alsónál. Hátúszójuk jellegzetes háromszög alakú. Testüket fogazott pikkelyek, ún. placoid pikkelyek borítják, ezért bőrük érdes. Fogaik háromszög alakúak, fűrészes szélűek, több sorban állnak a szájukban. Ezek közül csak az első fogsor működik, a többi tartalék. Ha kiesik egy, a mögötte álló lép a helyébe.

Elevenszülők. A mélységekben élők „tojásokat” raknak. Az elnevezés onnan ered, hogy petéiket kemény tok borítja, ez az ún. cápatojás.

Ragadozók. Halakkal, rákokkal táplálkoznak, a nagyobb testűek, pl. a fehér cápa fókákkal, de az emberre is veszélyesek lehetnek. Ide tartotó fajok a macskacápa, tigriscápa, kékcápa. A legnagyobb testű cápa, az óriáscápa a 12 méteres testhosszt is elérheti, ám nem ragadozó, veszélytelen planktonevő, akárcsak a rablócápa.  (Plankton: a nyílt vízben lebegő algák, egysejtűek és apró rákok összessége)

A ráják teste hát-hasi irányban lapított. Jellegzetesen rombusz alakú a testük, némelyeknek majdnem kör alakú.

Farkuk ostorszerű, jól láthatóan elkülönül a törzstől.

Általában a tengerek aljzatán élnek. Ragadozók. Rákokkal, férgekkel, kagylókkal és halakkal táplálkoznak.

A tövises rája petetokjait sokszor partra veti a víz, ezeket hableányok erszényének is szokták nevezni. Farkán méregmiriggyel összekapcsolt tüske van, farokcsapásával ezzel vág bele áldozatába. Fajok: tövises rája, sima rája, fűrészes rája


 A csontos halaknak van úszóhólyagjuk, ez egy gázzal telt zsák. Ellentétben a porcos halakkal, amelyek nem rendelkeznek ezzel a szervvel, a csontos halaknak nem kell folyamatosan úszniuk, az úszóhólyag segíti őket, hogy ne süllyedjenek el.

csontos-hal.jpg

 Testüket pikkelyek borítják. Mozgásszerveik a mellúszók, hasúszók, hátúszó, farokúszó és farok alatti úszó. Páros és páratlan úszóikat úszósugarak merevítik. Az úszósugarak átalakult pikkelyek.

Petéiket, az ún, ikrákat az aljzatra vagy vízinövények leveleire rakja a nőstény, a hím ezután termékenyíti meg. Ragadozó és növényevő is akad közöttük.

 A kecsege, viza és a tokhal váza még porcos, de csont is megjelenik benne. Ezek a fajok rendkívül érzékenyek a vízszennyeződésekkel szemben, számuk hazai vizeinkben jelentősen megcsappant.

 Tengeri fajok a hering, szardínia, tőkehal, tonhal.

 Édesvízi, hazai fajaink a könnyen tenyészthető ponty és sebes pisztráng, a növényevő kárász, keszeg, amur, a ragadozó csuka, harcsa. Az angolna húsa szálkátlan.