Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Klímaváltozás

 Bizonyára Te is sokat hallasz az egész bolygónkat érintő globális felmelegedésről. Ez sajnos nekünk, embereknek köszönhető. Az emberi tevékenység következtében a légkörben nagymértékben megnőtt az üvegházhatású gázok mennyisége.

Ezeknek a gázoknak óriási szerepe van abban, hogy Földünkön ’élhető’ hőmérséklet legyen, ugyanis visszaverik a napsugárzásból származó hő egy részét a Földre. Nélkülük -18 °C-os hőmérséklet uralkodna.

Az ipari tevékenység, a tüzelőanyagok égetése, az óriási autóforgalom, a háztartások energiafelhasználása miatt azonban már olyan mennyiségben vannak jelen a légkörben  – főként a szén-dioxid és a metán -, hogy már nem kívánatos mértékben melegítik a bolygót.

 

Mindennek az a következménye, hogy a világon mindenütt nő az átlaghőmérséklet, olvadásnak indult a sarkvidékek jege. Az óceánok és tengerek vízszintjének emelkedése miatt tengerparti területek és szigetek is víz alá kerülhetnek. Sok állatfaj, melyeket már Te is ismersz, örökre eltűnhet a melegedés miatt, mert képtelen alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez.

 jegesmedve.jpg

Fotó: Alan D. Wilson, naturespicsonline.com

Egyes kutatók szerint az Északi-sark jege már 2050-re, tehát kevesebb, mint 40 év múlva felolvadhat, és ez a jegesmedvék kihalását fogja okozni. Ez a fehér bundás ragadozó tökéletesen alkalmazkodott a sarkvidék zord körülményeihez, generációról generációra azt tanulták meg, hogyan kell a jégen vadászni. Szinte a teljes nyári időszakban éheznek, mert nem találnak maguknak táplálékot. Alig várják, hogy befagyjon a tenger, akkor indulnak fókavadászatra. A jég alatt rejtőző fiatal fókákat, vagy éppen a jégtáblán fekvő egyedeket veszik célba.

 

Ha a jég eltűnik, nem tudják elkapni zsákmányukat, mert bár nagyon ügyes úszók, a fókák sokkal gyorsabbak a vízben, mint ők.

Talán még mindig nem késő, hogy megmentsük ezeket a csodálatos állatokat a kihalástól, de ehhez a Te segítséged is kell!

 

Amennyiben sikerülne lelassítani a felmelegedés folyamatát, akkor maradhatnak olyan területek, ahol igaz, hogy kisebb számban, de életben maradhatnának a jegesmedvék. És ha folytatódnak a pozitív változások, a Föld lassan hűlni kezdhet, és akkor a sarki jég kiterjedésével a medvék száma ismét növekedésnek indulhatna.

 

Hogyan segíthetsz nekik?

 Tegyél meg mindent annak érdekében, hogy otthon és a környezetedben takarékosan bánj a vízzel, az energiával.

-         Zárd el a vizet fogmosás közben, fürdés helyett inkább zuhanyozz.

-         Csak annyi vizet forralj - például a teádhoz - amennyire szükséged van.

-         Állítsd egy fokozattal lejjebb a hűtőt, télen pedig a fűtést. Az étel így sem fog megromlani, és fázni sem fogsz.

-         Ne rakd az ételt melegen a hűtőbe, várd meg, míg kihűl.

-         Oltsd le a lámpát abban a szobában, ahol nem tartózkodsz, és nincs rá szükséged, kapcsold ki a tévét és a számítógépet, ha már nem használod

-         Kérd meg a családodat, hogy válasszanak energiatakarékos égőket, háztartási gépeket.

-       Használjatok vászonszatyrot bevásárláshoz a környezetszennyező nejlonszatyor helyett. A papírzacskó előállítása és újrahasznosítása is szennyezi a környezetet, ráadásul elkészítéséhez fákat vágnak ki, ezért ezeket se válaszd.

-         Gazdaságosan bánj a papírral, írj mindkét oldalára.

-         Gyűjtsed szelektíven a hulladékot.

-    Védd a fákat! A fák és az erdők a legnagyobb segítőtársaink a felmelegedés elleni harcban, mert hatalmas mennyiségű szén-dioxidot nyelnek el. Ráadásul helyette a mindannyiunkat éltető oxigént adják cserébe.

 

Ez csak néhány ötlet a takarékossághoz és a környezettudatos életmódhoz. Lehet, hogy arra gondolsz, hogy semmi sem változik meg attól, hogy Te így cselekszel, de képzeld csak el, hogy ha a világon több milliárd ember követi a példádat, az mekkora energia-megtakarítással jár!

 

Biztosan szereted az állatokat, a természetet. De tudnod kell, hogy ha megpróbálod betartani mindennapjaidban ezeket az apró dolgokat, azzal a saját jövődet is szebbé teszed, nem csak az állatokét.

A klímaváltozás következtében ugyanis aszályok, áradások, súlyos természeti csapások, tömeges állatkihalások, élelmiszer- és vízhiány is fenyegetnek.

 Még többet olvashatsz a klímaváltozásról a WWF honlapján: http://wwf.hu/klimavaltozas

 

A globális felmelegedés súlyosan érinti valamennyi állatfajt, köztük a csúcsragadozókat is. Ha a csúcsragadozók eltűnnek a Földről, az beláthatatlan következményekkel fog járni, hiszen ezek az állatok kulcsszerepet töltenek be a táplálékláncban. A világon a nagymacskák száma eddig is erőteljesen hanyatlott, a klímaváltozás tovább súlyosbíthatja helyzetüket. 

oroszlanok.jpg

Afrika legnagyobb nagymacskájának létszáma kétezer évvel ezelőtt még meghaladta az egymilliót, az 1940-es években 400 ezerre csökkent a számuk, mára pedig csupán 20 ezren maradtak. Mindössze hetven év alatt az oroszlánok 95 százaléka tűnt el!
Létszámuk továbbra is vészesen csökken az emberi terjeszkedés, élőhelyük szűkülése, az emberekkel való konfliktusok, a betegségek és genetikai változatosságuk csökkenése következtében.
 
A nagymacskák fennmaradásáért ma is sokan fáradoznak, Te is sokat segíthetsz!
 
A National Geographic angol nyelvű oldalán ezt könnyen megteheted! Mondd el szüleidnek is, hogy részt kívánsz venni az oroszlánok és a többi nagymacska megmentésében.
 
 
Erre az oldalra elküldheted saját cicád képét, így otthon tartott cicáddal együtt segíthetsz nagyobb termetű rokonainak:http://animals.nationalgeographic.com/animals/big-cats/little-kitties/
 
Ezen az oldalon találsz egy címet, ahová levelet és rajzot küldhetsz egy oroszlánnak. Minél többen teszitek ezt, a természetvédők annál inkább látni fogják, hogy mennyien szívükön viselik ezeknek az állatoknak a sorsát, és hogy milyen sokan aggódnak a jövőjük miatt:http://kids.nationalgeographic.com/kids/activities/letters-to-lions/
 
Ezen a magyar nyelvű oldalon többet is olvashatsz az oroszlánokról:http://natgeotv.com/hu/nagymacska-odisszea
 
(Oroszlán fotók: Charles J. Sharp, Martin Mecnarowski, David Dennis)