Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mohák

Alkalmazkodtak a szárazföldi életmódhoz. Testük gyökérszerű, szárszerű és levélszerű részekre tagolható, valódi gyökerük, száruk, levelük nincsen. Például a levelük is csak egyrétegű, ezért nevezzük levélkének.

majmoha.jpgA májmohák jellegzetes képviselője a csillagos májmoha. Testük alakja a májhoz hasonló, lebenyes, innen kapták a nevüket. Telepteste zöld, lapos, fodros felületű, melynek felső részén állandóan nyitott levegőnyílások vannak. Alsó oldalán fonálszerű gyököcskék fejlődnek.

 Szaporodásuk: NEMZEDÉKVÁLTAKOZÁS. Ez mit jelent?

A szaporodás azt jelenti, hogy az élőlény önmagához hasonló utódokat hoz létre. Ennek egyik fajtája a növényvilágban a nemzedékváltakozás.

Két nemzedék váltogatja egymást, egy ivaros és egy ivartalan.

Az ivartalan szakaszban spórákkal történik a szaporodás. A spórák olyan sejtek, melyek önálló szaporodásra képesek megtermékenyítés nélkül.

Az ivaros szakaszban ivarsejtekkel történik a szaporodás, azaz egy hím és egy női ivarsejt egyesül. A női ivarsejt, a petesejt. A megtermékenyített petesejtet nevezzük zigótának.

A csillagos májmoha a következőképpen szaporodik:

mohaszaporodasa.jpg

A spórából előtelep fejlődik, abból pedig a mohanövény. A mohanövényen esernyő alakú ivarszervtartókon jön létre a női és a hímivarszerv. A női ivarszerv a petesejtet, a hímivarszerv a hímivarsejteket hozzák létre. A hímivarsejtek vízben úszva jutnak el a női ivarszervbe, ahol a petesejtet megtermékenyítik. Ez a zigóta, a zigóta spóraanyasejtté alakul, az pedig ismét létrehozza spórákat. Így zárul a körfolyamat.

 tozegmoha.jpgA tőzegmoháknak, akárcsak a májmoháknak, nagy víztároló sejtjeik vannak, amelyekkel nagy mennyiségű vizet tudnak felvenni. A tőzegmohák a Földön az északi övben elláposodott, nedves helyeken élnek. Védett növények.

Hajtásuk folyamatosan nő, és a lápokon oxigénmentes viszonyok között lassan elbomlanak, és tőzeg képződik belőlük. A tőzegmoha-láp, más néven dagadóláp óriási mennyiségű vizet képes tárolni, így a lápon megnő a talajvízszint.

 

 

 A valódi lombosmohák teste gyökerecskére, száracskára és levelecskére különül el.

Spóratartójának részei a talp, a toknyél, és a tok, amiben a spórák fejlődnek.

sporatok.jpg

/Ruud van Dijk/

A lombosmohák a környezet víztartalmától függenek. Teljesen ki is száradhatnak, de ez visszafordítható folyamat.

Gyakori a városban az ezüstös körtemoha.

ezustos-kortemoha.jpg

/Li Ehang/